Tips: Do’s and Don'ts untuk Jerawat!


Punca utama jerawat adalah akibat kekotoran, sel kulit mati atau bakteria. Kulit berminyak pula dikatakan sebagai penyumbang utama masalah jerawat.

Jauhi rangsangan jerawat jika anda mempunyai masalah jerawat yang berlarutan ;)

Jom semak beberapa tips ini, semoga bermanfaat untuk anda.



DONTs

  1. Makan makanan berlemak dan bergoreng :- ia meningkatkan kandungan glukosa (gula) dalam darah dari karbohidrat dan lemak.
  2. Makan makanan daripada produk tenusu :- kandungan lemak dan hormon yang tinggi dalam susu lembu boleh menyebabkan alahan.
  3. Memakan makanan dari karbohidrat yang diproses :- kandungan gula yang diproses tinggi.
  4. Minuman berkafein dan berkarbonat :- menyebabkan kelenjar adrenalin merembeskan hormon penyebab stres dan juga boleh mengganggu tidur anda. Minuman berkarbonat juga mengandungi kandungan gula yang tinggi iaitu lebih kurang 7 sudu teh gula untuk setiap tin minuman. Kandungan gula yang tinggi boleh menyebabkan kulit berminyak.
  5. Makan makanan yang diproses atau ditinkan :- mana-mana makanan bukan dari sumber asli dianggap tidak sihat untuk dimakan.
  6. Jangan memicit jerawat, takut-takut kotoran dan bakteria pada tangan akan memburukkan keadaan. Begitu juga bakteria dari jerawat boleh merebak pula ke tempat lain.


DOs

  1. Makan banyak sayur dan buah-buahan.
  2. Amalkan meminum air suam atau air masak sekurang-kurangnya 2 Liter sehari.
  3. Amalkan cara masakan kurang atau tanpa minyak seperti memanggang, stim atau membakar.
  4. Memakan makanan berserat tinggi seperti roti wholemeal, susu skim atau rendah lemak, tuna yang tinggi Omega 3, ayam organik, salad, jus buah-buahan segar dan banyak lagi.

Tiada ulasan: