Follow Us @bijak.sihat

08 November 2017

Review: Produk Menghilangkan Jerawat Pasir daripada Shaklee

Jerawat pasir, walaupun ia tidak begitu jelas kelihatan di kulit wajah atau badan, namun kehadirannya tetap mencacatkan penampilan kulit kita. Ia biasa muncul dengan banyak dan menyebabkan permukaan kulit menjadi kasar. Bagaimana cara untuk menghilangkan jerawat pasir ini?

Jerawat pasir


Punca: Mengapa Jerawat Pasir Terjadi?


Jerawat pasir, atau dalam istilah sainsnya dipanggil sebagai papules adalah bintilan kecil dan halus pada kulit.Mengikut laman Live Strong, jerawat pasir terjadi kerana keradangan berlaku pada folikel rambut atau bulu roma di permukaan kulit kita. Mengikut laman Healthline pula, papules atau jerawat pasir berlaku kerana keradangan pada liang roma, menyebabkan permukaan menjadi bintil kecil yang keras dan tersumbat liangnya.

Keradangan ini boleh jadi kerana beberapa perkara berikut:

  • Haba
  • Kesan Pengambilan Ubat tertentu
  • Berpeluh
  • Geseran pada kulit
  • Genetik

Sekali nampak, jerawat pasir mungkin seperti ruam.

Pendapat dan cadangan kebanyakan ahli dermatologi tidak menggalakkan kita untuk memicit jerawat pasir. Ini kerana, jerawat pasir adalah jenis jerawat yang mengalami keradangan. Maka, bintil jerawat pasir mengandungi sel darah putih yang bertindak melawan bakteria atau benda asing yang mengganggu tisu kulit. Apabila kita memicit jerawat pasir, ia mungkin mengandungi nanah dan sebum yang menunjukkan tindakan sel darah putih tersebut. Apa yang terjadi ialah kita telah mengganggu proses pemulihan yang dilakukan sel darah putih. Bahkan, jangkitan yang lebih serius boleh berlaku dan menyebabkan keradangan jerawat dengan lebih serius, malah berisiko meninggalkan parut jerawat degil.

Jadi, tindakan memicit bukanlah tindakan yang bijak untuk menghilangkan jerawat pasir anda!
Apa yang boleh anda lakukan supaya jerawat pasir menghilang?


Produk Shaklee untuk Menghilangkan Jerawat Pasir


Kali ini, Jaja di Bijak Sihat ingin memperkenalkan kepada anda tentang Set Menghilangkan Jerawat Pasir.

Mengamalkan suplemen yang betul dan semulajadi amat penting untuk sebarang masalah yang berkaitan dengannya. Bagi menghilangkan jerawat pasir, beberapa produk Shaklee ini adalah yang terbaik.

1. Vitalea (RM99.38 untuk 120 tablet)

Multivitamin dan multimineral Shaklee yang diberi nama Vitalea ini diperkaya dengan pelbagai zat termasuklah mineral Zink. Zink telah dibuktikan efektif untuk merawat jerawat kerana ia meningkatkan system imun badan dan memiliki sifat anti-keradangan yang akan membantu untuk melawan jangkitan.


2. Sustained Released Vita C Plus (RM103.35 untuk 180 tablet)

Vitamin C adalah vitamin yang boleh meningkatkan system imun badan. Selain itu, untuk tujuan menghilangkan jerawat pasir, Vitamin C akan bertindak untuk mengawal rembesan sebum kulit yang berlebihan. Seterusnya, kemungkinan untuk jerawat muncul adalah kurang kerana kandungan minyak (sebum) pada kulit adalah memadai dan tidak menyumbat liang roma.


3. Garlic Complex (RM59.63 untuk 60 tablet)

Kandungan istimewa di dalam bawang putih (garlic) ialah alisin. Bahan ini mempunyai sifat anti-bakteria dan anti-kulat. Keradangan kulit seperti berlakunya jerawat pasir dapat dielakkan dengan pengambilan Garlic Complex ini kerana ia mengurangkan kelompok bacteria pada kulit.

4. ESP (RM170.93 untuk 850 gram)

Biasanya jerawat pasir tidak meninggalkan parut apabila ia hilang, namun jika ia meninggalkan parut adalah lebih baik untuk mengambil ESP bersama-sama.
ESP ialah protein soya yang amat bagus untuk membekalkan protein tanpa lemak dan tanpa kolesterol untuk badan kita. Dalam tujuan menghilangkan jerawat pasir, ESP dapat membantu untuk menghilangkan parut kesan daripada pemulihan keradangan. 
Selain itu, ESP akan memberi tekstur lembut dan halus kepada kulit. Memiliki kulit yang lembut, anjal dan bebas parut jerawat semestinya adalah perkara yang terbaik selepas episod duka anda menanganinya. Alang-alang merawat kulit, biarlah sehingga benar-benar puas hati. Betul kan?

Bagaimana untuk Dapatkan Set Ini?

Set Jerawat Pasir Shaklee ini bernilai RM 433.29 tidak termasuk pos.

Anda boleh membeli set ini dengan hanya klik button di bawah.
Eh, nanti dulu!

Ingin dapatkan Set ini dengan harga yang lebih murah? Iaitu RM433.29  RM346.62 sahaja! Tawaran ini akan tamat sehingga 30 November 2017 ini. Hubungilah Jaja untuk tawaran istimewa ini. Bagaimana caranya?

Hantarkan sms / whats app: " OFFER SET JERAWAT PASIR " ke 011-3619 8300 sekarang juga!Anda boleh menghubungi Jaja untuk sebarang nasihat, perbincangan dan cadangan vitamin yang paling sesuai untuk masalah jerawat pasir anda. Sila klik untuk hubungi Jaja terus melalui whats app.


Tips Lain untuk Mengelakkan Jerawat Pasir


Selain mengamalkan suplemen untuk menghilangkan jerawat pasir secara dalaman, kita juga dapat mengamalkan beberapa tips ini supaya mengelakkan jerawat pasir daripada berulang.


1. Bersihkan Wajah

Bersihkan wajah dengan baik minimum 2 kali sehari supaya ia terhindar daripada kotoran dan minyak yang boleh menyumbat liang roma. Elakkan juga memegang wajah dengan tangan yang tidak bersih untuk mengurangkan risiko pencemaran.

2. Elak haba yang terlalu panas

Haba adalah salah satu penyebab jerawat pasir. Jadi, elakkan terdedah kepada haba yang berpanjangan. Gunakan krim SPF jika perlu. Pakailah pakaian yang menyerap peluh dan tidak panas.


3. Pek Suam

Letakkan tuala bersih yang telah direndam dalam air suam dan diperah pada permukaan kulit yang ada jerawat pasir. Ia dapat membantu untuk merawat kemerahan dan keradangan pada kulit.


4. Skrub wajah

Ia boleh dilakukan minima 2 kali seminggu. Skrub wajah dapat membantu untuk membuang sel kulit mati pada kulit. Ini mengurangkan kemungkinan liang roma akan tersumbat dengan kotoran sel kulit mati.

3 ulasan:

Hanafi Abdullah berkata...

kalau kena jerawat pasir memamng mengurangkan rasa yakin pada diri sendiri..

memang kasihan la.

Jaja berkata...

Kalau perempuan maybe boleh tutup dengan make up tapi still rasa berkeyakinan pastinya :'(

Jaja berkata...

*tak berkeyakinan