Follow Us @bijak.sihat

27 Mei 2017

Apa itu Telomer? Dan Kaitannya dengan Vivix


Telomer ialah suatu pelindung pada hujung DNA untuk melindungi kromosom. DNA pula adalah semua maklumat berkaitan genetik seseorang itu. Genetik pula menentukan semua sifat-sifat bagi manusia seperti warna mata, jenis rambut, warna kulit, tinggi atau rendah dan sebagainya.

Semakin meningkat usia seseorang, telomer akan memendek akibat daripada pembahagian sel yang berulang-ulang.

Telomer boleh juga memendek apabila seseorang itu terdedah kepada keradangan, toksin persekitaran, radiasi UV, stress, merokok, kurang bersenam dan tabiat pemakanan yang buruk.Kesan Pemendekan Telomer

Apabila telomer semakin memendek, ia membuatkan sel menjadi tidak aktif, berhenti membahagi dan akhirnya mati serta secara tidak langsung menyebabkan kesihatan seseorang merosot.

Apabila telomere memendek, lebih tinggi peluang untuk seseorang itu kelihatan tua sebelum usia.

Penyakit seiring pertambahan usia seperti diabetes, kanser, sakit jantung dan Alzheimer juga adalah kesan daripada pemendekan telomer.


Teknologi Memelihara Telomer

Semakin lama kepanjangan telomer dapat dikekalkan, bermakna semakin tinggi peluang untuk seseorang itu hidup lebih lama dan lebih sihat.

Secara lumrah, Tuhan yang menentukan ajal maut, hidup dan mati namun kita juga dituntut untuk hidup sihat dan memperjuangkan hidup selagi termampu, malah amat-amat berikhtiar apabila jatuh sakit.

Bagi tujuan mengekalkan panjang telomer, ada suatu bahan berguna yang bernama POLIFENOL yang amat-amat memberi peranan terbaik.

Polifenol amat kaya anti-oksidan dan anti-radang, jadi ia berupaya melindungi dan membaiki sel badan termasuklah memanjangkan telomer.

Polifenol juga mampu meneutralkan radikel bebas dan memberhentikannya daripada terus merosakkan DNA dan telomer itu sendiri.


Polifenol bukan sekadar teori

Fungsi telomer sebagai pelindung kepada DNA pertama kalinya ditemui oleh Dr. Elizabeth Blackburn iaitu penerima Anugerah Nobel 2009 bagi kategori Perubatan.

Di Shaklee, suatu Kajian Telomer telah dijalankan untuk membandingkan pengguna Shaklee yang mengamalkan Vivix selama 5 tahun terhadap segolongan bukan perokok yang tinggal di Bay Area. Hasil kajian menunjukkan yang pengguna Shaklee mempunyai panjang telomere yang lebih ketara.

Ini menjelaskan polifenol amat-amat memberi  kesan melambatkan pemendekan telomer, sekaligus menjadi rahsia awet muda dan tahap kesihatan yang lebih baik.


Vivix kaya Polifenol

Satu-satunya produk Shaklee yang paling mahal ialah Vivix. Menariknya, satu-satunya produk Shaklee yang mempunyai paling tinggi kandungan polifenol ialah Vivix juga! 

Difikir secara logik, sudah tentu harganya sangat berbaloi dengan manfaat yang ditawarkan oleh Vivix itu sendiri; dapat membaiki sel dan memanjangkan telomer yang bermakna lebih sihat dan lebih awet muda.

Sekali lagi ditegaskan, kebaikan polifenol yang diekstrak menjadi produk Vivix ini sentiasa disokong oleh kajian-kajian makmal yang telah diterbitkan dalam bentuk jurnal-jurnal. Beberapa jurnal berkaitan, Jaja senaraikan seperti di bawah. Anda cuma klik untuk baca info lebih lanjut ya?

Manfaat Vivix Yang Kaya Polifenol
 • Membantu melambatkan penuaan
 • Membantu mendapatkan kulit yang cantik
 • Mengatasi kedutan pada wajah
 • Membantu mengatasi masalah jerawat dan jeragat
 • Meningkatkan kesuburan
 • Membantu menurunkan berat badan
 • Membantu memberi tenaga berpanjangan
 • Membantu masalah darah tinggi dan kencing manis
 • Membantu mengelak kanser dengan merencat sel kanser
 • Mengurangkan risiko penyakit jantung
 • Meningkatkan kesihatan sendi – melindungi saraf

Beberapa Testimoni Pengguna Vivix 

Penafian: Vivix bukan ubat yang merawat, tetapi ialah vitamin yang menyihatkan.


Kesimpulan

Semoga penerangan Jaja di sini dapat memberi info kepada anda, malah meningkatkan keyakinan anda terhadap khasiat yang dimiliki oleh Vivix ;)


Anda nak cuba Vivix? Sebarang pertanyaan bolehlah hubungi Jaja di maklumat berikut:-


Nama : Jaja @ Zaleha
ID Shaklee : 1227002
Email : zaleha.msaidin@gmail.com
Whatssapp/Phone/Telegram : 011-36198300 / 019-572 8429


Pembelian VIVIX terus kepada Shaklee boleh juga Klik ikon di bawah.

Tiada ulasan: