Follow Us @bijak.sihat

10 Mei 2020

TAK BOLEH NAK DENGAR CAKAP ORANG SANGAT..

Dulu kan. Kita ada masalah jerawat batu 🤣

Jerawat tu, kalau dia muncul memang la seketul dua je.

Tapi, bengkak dia tu bukan main. Benjol merah-merah muka, hahahahaha.

Ngeri tau.

Rasa rendah diri je. Rendah diri ni kalau jenis tawaduk takpe la. Ni, hilang habis segala keyakinan diri 😂

Huh.

Masa tu, ada la yang kata.. beli la apa-apa produk atau buat something (spa, bekam etc.) untuk setelkan masalah tu.. duit kan banyak.. eh eh 😅

Entahlah, masa tu kita no idea jugak. Tak tahu sebenarnya penyelesaian yang terbaik.. tak tahu nak mula dari mana. Tak tahu exactly apa yang tak kena..

Kita suspek, stress yang buatkan masalah jerawat batu kita tu. Sebab kalau diikutkan, masalah tu baru je bermula masa kita Latihan Industri di FAMA Rengit. Dan ia berlanjutan sehinggalah kita kerja di CRG..

Dek kerana selalu dengar cadangan beli produk, kita pun mula la research.

Ter berkenanlah pulak dengan Shaklee, hehe.

Set Cantik Shaklee - PM kalau berminat yer.😊

Sebagai permulaan, kita pun belilah ESP.. dan seterusnya vitamin yang lain-lain tu.

Perlahan-lahan. Semuanya berkaitan dengan nutrisi untuk kulit sihat. Kita baca info, fahamkan dan consume dengan ilmu.

Alhamdulillah, memang berkesan!

Walaupun agak mengambil masa, ia amat-amat berkesan. MasyaAllah, kita sukaaaaa 😍

End up, sampai sekarang masih tak jemu untuk consume vitamin-vitamin Shaklee. Walaupun masalah jerawat batu dah tiada.

Alhamdulillah.

Bersyukur la jugak dengar-dengar cakap orang untuk buat 'sesuatu', sehingga kita berjodoh dengan Shaklee hehe.

Tapi sekarang. Lain pulak orang kata..

"Membazir jer beli-beli suplemen bagai nie. Buat air kencing jadi mahal."

"Aku tak makan vitamin, sihat aje."

Eh eh...

Bila dengar macam ni, kita nak jadi annoyed pulak. Hahaha..

Memang cakap-cakap orang ni tak boleh nak dengar sangat kan?

Pertama, orang tidak berada dalam situasi kita. Mereka tak rasa apa yang kita rasa, mereka tak hadap masalah kita dan mereka tak tahu what works best for us.

Kedua, a thing does not fits all. Penyelesaian setiap orang ni berbeza-beza. Baik untuk kau, belum tentu baik untuk aku. Baik untuk aku, belum tentu baik untuk kau. Tapi boleh jadi, baik untuk aku, rupanya baik juga untuk kau.

Tak gitu?

So, ambil sikap berlapang dada sajalah..

Tak payah peduli cakap-cakap orang sangat dalam hal peribadi sendiri, andai kita yakin kita melakukan perkara yang betul, harus dan tidak diharamkan agama.

Am I right?

Heh, done luahan perasaan.

1 ulasan:

kandang kurban berkata...

zakat mal infaq zakat mudah online