Follow Us @bijak.sihat

20 Februari 2018

Tips Kewangan: Bayar Diri Sendiri Dahulu

BAYAR DIRI SENDIRI DULU

Duit, banyak mana pun boleh habis kalau tak pandai urus. 😅

Setuju kan.

So duit banyak ke sikit, pandai2 lah kita urus tau.

Kita, setiapkali payday dah prepare dah siap2 nak kena agih ke beberapa tabung. Tabung ni dalam satu akaun je, tapi dah declare siap2 untuk apa. Kecuali untuk tabung haji akan transfer ke TH dan savings ada satu bank lain.

Nasihat pakar2 kewangan selalu kata tau, sifat yang betul ialah kita bayar diri kita sendiri dulu kemudian baru bayar bil.

Ada orang tersilap, mereka bayar bil dulu baru nak buat savings (bayar diri sendiri). Tapi malangnya akan end up takde savings, sebab faham2 jela kalau dah saki baki ni.. 🙈

Ini yang kita tengah praktikkan, amik sebahagian 10-20% untuk tabung savings dulu pastu bakinya baru bayar lain-lain. Hihi

Dah buat savings tu janganlah pandai2 usik pula ya... ke laut nanti 😜

Tiada ulasan: