Mencegah kanser dengan Pemakanan
Kanser? Mendengar sahaja sudah buat kita ketakutan
bukan? Siapalah yang ingin sakit kanser, nauzubillah minta kita dijauhkan daripada
sebarang penyakit lagi-lagi penyakit kanser.
Kanser, sebenarnya ada kaitan juga dengan pemakanan
seseorang. Jadi kali ini ingin Jaja kongsikan dengan anda tentang makanan yang baik
untuk mencegah kanser. Semoga hasil perkongsian ini serba-sedikit dapat
menambah nilai dalam kehidupan kita menuju gaya hidup yang lebih sihat,
insyaAllah.
Sebelum Jaja berkongsi makanan yang baik untuk kita
amalkan bagi mencegah kanser, cuba hayati fakta berikut:
“Tongzhang Zheng, ketua jabatan Sains Kesihatan dan Persekitaran di Institut Kesihatan Awam Yale telah mengutip maklumat pemakanan bagi sejumlah wanita yang mempunyai kanser Limfoma non-Hodgkin dan wanita yang tiada kanser tersebut. Kumpulan kajian tersebut mendapati yang wanita yang mengambil banyak protein haiwam di dalam diet mereka mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat kanser tersebut. Begitu juga jika diet yang tinggi lemak tepu juga akan meningkatkan risiko kanser. Sebaliknya, jika seseorang itu mengamalkan diet yang kaya dengan serat iaitu biasa didapati daripada buah dan sayuran, ia akan merendahkan risiko kanser limfoma tersebut!”
Penemuan ini telah diterbitkan American Journal of
Epidemiology, edisi Mac 2004. Menarik bukan?
Kaitan Makanan dan Kanser
Hasil daripada kajian mendakwa
bahawa 30 hingga 40% daripada semua jenis kanser boleh dicegah dengan gaya
hidup dan diet yang sihat!
Gaya hidup dan diet yang sihat
termasuklah cara pemakanan kita. Jadi memang benarlah yang pemakanan yang sihat
dapat membantu mencegah kanser. Bukan itu sahaja, Penemuan daripada European
Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) pada tahun 2010
menunjukkan bahawa faktor diet sering kali akan berisiko tinggi untuk
menyebabkan seseorang itu menghidapi kanser.
Kesimpulan ringkas, ada makanan
yang boleh meningkatkan risiko kanser tetapi ada juga makanan yang merendahkan
risiko kanser. Jadi marilah kita buat pilihan yang terbaik, iaitu amalkan
makanan yang baik untuk mencegah kanser dan hindari makanan yang tidak baik
yang boleh menyebabkan kanser. Jelas kan ;)
3 Jenis Makanan Yang Baik Mencegah Kanser
1. Makanan yang kaya serat daripada buah dan sayuran
Kajian mendapati makanan yang kaya
serat dapat membantu mengurangkan risiko kanser. Serat pula biasanya didapati
daripada sumber buah dan sayuran. Antara makanan yang kaya dengan serat ialah:
- Bijirin penuh seperti oat, barli
dan jagung.
- Roti gandum penuh dan pasta
- Kekacang sepeti kacang hitam dan
lentil.
- Buah-buahan dan sayur-sayuran
2. Makanan yang kaya dengan
antioksidan
Antioksidan amat bagus untuk
mencegah kerosakan sel dalam badan kita. Makanan yang kaya antioksidan boleh
melawan tindakan oksida yang dapat merosakkan sel badan atau mengubah sifat sel
seperti dalam penyakit kanser. Sebab itulah, makanan yang kaya dengan
antioksidan adalah antara makanan yang baik untuk mencegah kanser.
Sumber antioksidan daripada
tumbuh-tumbuhan ada pelbagai, yang dipanggil carotenoid, polifenol atau
resveratrol.
Contoh makanan yang kaya dengan
kandungan antioksidan ialah dalam teh hijau, sayuran, buah beri, epal, bawang
putih, bawang merah dan sayur-sayuran berwarna merah, kuning, oren dan hijau
tua.
3. Protein ikan
Kebanyakan kajian mendapati memakan
banyak daging merah boleh meninggikan risiko mendapat kanser. Selain itu,
memakan daging yang diproses seperti sosej, nugget dan lain-lain adalah satu
risiko lain pula yang dapat meninggikan risiko kanser. Jangan makan makanan
diproses sangat ya ;)
Sebagai alternatif memilih protein,
kita digalakkan memakan daging merah dalam kuantiti yang bersederhana. Selain itu,
amalkan daging ikan kerana ia kaya dengan khasiat omega 3 yang bagus untuk
fungsi otak, hormone dan system saraf. Omega-3 telah menunjukkan bahawa ia
dapat membantu memelihara otot dan fungsinya dalam rawatan kimoterapi serta
mengurangkan kesan-kesan keradangan akibat kandungan bahan kimia yang digunakan
ketika rawatan itu. Ia juga dikaitkan dengan pencegahan kanser dan
terapi anti-ketumbuhan.
Menurut satu kajian pada tahun 2004
yang telah dijalankan boleh para pengkaji di Richerche Institute of
Pharmacology mendapati, pengambilan ikan yang tinggi merupakan antara diet yang
bagus bagi fungsi imun yang lebih baik.
5 Panduan untuk Pesakit Kanser
Panduan ini Jaja kongsikan daripada
laman portal myHealth. Semoga ia menjadi panduan kita juga meskipun kita bukan
pesakit kanser :)
- Makan makanan seimbang dan berkhasiat. Pelbagaikan
makanan anda.
- Makan 5 atau lebih pelbagai hidangan sayur dan buah
setiap hari.
- Pilih karbohidrat kompleks dan bijirin penuh bagi
meningkatkan pengambilan serat dalam diet anda.
- Kurangkan pengambilan lemak dan garam dalam makanan.
- Pilih makanan yang boleh kekalkan berat badan sihat.
Seimbangkan pengambilan makanan dengan aktiviti fizikal.
Akhir kata, semoga pembaca semua sihat-sihat belaka
di samping keluarga tersayang. Jaja harapkan semoga kita dapat mengubah gaya
hidup kita ke arah yang lebih sihat demi kesejahteraan diri kita. Ingat bahawa
mencegah itu sentiasa lebih baik daripada merawat :)
Rujukan:
2. Cancer.Net
>>> Baca Selanjutnya: Minuman Tambahan Yang Kaya dengan Antioksidan - Vivix
2 ulasan:
Sama-sama.. :)
Terima kasih perkongsian...selagi boleh...usahakan jaga pemakanan...
Catat Ulasan