Follow Us @bijak.sihat

19 Januari 2017

Panduan Pengiraan Kolesterol Harian

Mengikut American Heart Association, kita patut mengehadkan pengambilan kolesterol harian sebanyak 300 mg sahaja. Walau begitu, jika anda disahkan mempunyai masalah jantung, pengambilan kolesterol harus dihadkan kepada 200 mg sehari sahaja.

Jom semak beberapa makanan yang biasa rakyat Malaysia makan setiap hari dan berapa bacaan kolesterol yang terdapat padanya :)

Berdasarkan panduan bacaan kolesterol di atas, anda boleh mengira pengambilan kolesterol anda setiap hari dengan mudah seperti berikut;

Sarapan + Makan Tengah Hari + Makan Malam = _______ mg Kolesterol


Sebagai contoh, saya memakan nasi lemah semasa sarapan, makan nasi berlauk ayam goreng dan sayur goreng serta makannasi beriyani ayam semasa makan malam. Pengiraan kolesterol saya ialah:

213 mg + 168 mg + 158 mg = 539 mg Kolesterol sehari


Dalam kes ini, saya telah mengambil kolesterol yang berlebihan. Jadi, sebagai cadangan jika kita memasak sendiri, pilihlah kaedah masakan yang kurang menggunakan minyak dan lemak santan ya. Ubah cara masakan daripada banyak menggoreng kepada memanggang, mengukus atau membakar dalam ketuhar. Banyakkan memakan sayur-sayuran dan buah-buahan, banyak bersenam dan makan secara sederhana. Semoga jantung anda kekal sihat hendaknya ;)

Tiada ulasan: